ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟତଃ ପଚରାଯାଏ ଯେ ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନରେ ଭାତ ଖାଇବା ଭଲ କି ରୁଟି? ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ଜୀବନଶୈଳୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ପାଚନ କ୍ଷମତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଶରୀର ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ। ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିଦ୍ରା ପାଇଁ କେଉଁ ବିକଳ୍ପ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ।
ଗହମରୁ ତିଆରି ରୁଟିରେ ଫାଇବର, ପ୍ରୋଟିନ ଓ ଜଟିଳ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଭରପୂର। ଏହି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱଗୁଡ଼ିକ ଧୀରେ ଧୀରେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଯାହା ପେଟକୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରଖେ ।
ଲାଭ
ରକ୍ତ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ: ରୁଟିରେ ଭାତ ତୁଳନାରେ କମ୍ ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଥାଏ, ଯାହା ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ସ୍ଥିର ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଓଜନ ହ୍ରାସ କରାଏ: ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ପେଟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରଖିଥାଏ, ଅତ୍ୟଧିକ ଖାଇବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ଭଲ ପାଚନ: ଉଚ୍ଚ ଫାଇବର ସମାହାର ସୁସ୍ଥ ପାଚନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
କେତେବେଳେ ଏଡ଼ାଇବାକୁ ପଡିବ
କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ କିମ୍ବା ପାଚନ ସମସ୍ୟା ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ରୁଟି ଭାରି ଲାଗିପାରେ। ଏହାକୁ ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହଜମ ହେବାରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିପାରେ।
ଭାତ
ଭାତ, ବିଶେଷକରି ସାଦା ଭାତ କିମ୍ବା ଖିଚଡିରେ ଷ୍ଟାର୍ଚ ଅଧିକ ଥାଏ ଓ ଏହା ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୁଏ। ଏହା ଏହାକୁ ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପାଇଁ ଏକ ହାଲୁକା ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ବିକଳ୍ପ କରିଥାଏ।
ଲାଭ
ସହଜ ହଜମ: ଭାତ ଶୀଘ୍ର ଶୋଷିତ ହୁଏ, ରାତିରେ ପେଟକୁ ହାଲୁକା ରଖେ।
ନିଦରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ: ଭାତରେ ଥିବା କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ସେରୋଟୋନିନ୍ ଏବଂ ମେଲାଟୋନିନ୍ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆରାମଦାୟକ ନିଦ ହୁଏ।
କମ ସୋଡିୟମ୍: ଭାତରେ ସୋଡିୟମ୍ କମ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ।
କେତେବେଳେ ଏଡ଼ାଇବାକୁ ପଡିବ
ଯେଉଁମାନେ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଧଳା ଭାତ କମ ଖାଇବା ଉଚିତ। ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଭାତ ଖାଇବା ଉପରେ ସତର୍କତାର ସହ ନଜର ରଖିବା ଉଚିତ। ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପାଇଁ ରୋଟି ଓ ଭାତ ଉଭୟ ଅନନ୍ୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଓଜନ ପରିଚାଳନା ଓ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ରୋଟି ଭଲ, ଯେତେବେଳେ ଭାତ ହାଲୁକା ଖାଦ୍ୟ, ଭଲ ନିଦ ଓ ସହଜ ହଜମ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ। ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପ ବାଛିବା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ।
Discover more from odia.bnslive.in
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
